Prop de 4.000 alumnes han visitat ja l’exposició “DiversitatS. L’Hospitalet, 40 anys plural i diversa”

exposició a l'INS Pedraforca
L’exposició “DiversitatS. L’Hospitalet, 40 anys plural i diversa”, que té per objectiu fomentar els valors del civisme i la convivència entre els joves en edat escolar i que s’emmarca dins dels esdeveniments commemoratius dels 40 anys d’ajuntaments democràtics (1979-2019), ha estat visitada ja per prop de 4.000 alumnes d’ESO i batxillerat.

Després d'un any de la seva inauguració, al febrer de 2019, la mostra itinerant ha recorregut l’Espai Jove de Ca n’Arús i sis instituts de la ciutat (INS Jaume Botey, INS Torres i Bages, INS Pedraforca, INS Rubió i Ors, INS Margarida Xirgu i INS Santa Eulàlia). Actualment està a l'Institut públic Eduard Fontseré fins al 6 de març de 2020 i és previst que durant la resta del 2020 continuï el seu periple per la resta de centres educatius de secundària, fins arribar a més de 9.000 estudiants.

Aquesta iniciativa serveix per generar debat amb l’alumnat sobre els projectes de convivència adreçats a la comunitat educativa, àmbit clau per al futur de la cohesió social i per avançar cap a una ciutat inclusiva de totes les diversitats.

L’exposició, que s’instal·la dues setmanes en cada centre educatiu, està formada per set grans plafons que desenvolupen el referent de L’Hospitalet com a ciutat d’acollida i de construcció de cohesió social, al llarg dels 40 anys d’ajuntaments democràtics, en un entorn de diversitat creixent i a partir del compromís compartit de les institucions i la ciutadania.

La informació recollida als plafons fa referència a assumptes com la història dels consistoris democràtics, la diversitat cultural, els falsos rumors sobre immigració, la xenofòbia, l’aporofòbia i la nova Xarxa per la Convivència L’H. L’últim plafó serveix com a photocall perquè els participants puguin compartir fotos a les xarxes socials. La mostra es complementa amb fitxes de recursos pedagògics i activitats per generar debat entre el jovent, com ara, el Trivial de les fake news, per detectar falses notícies.

Amb aquesta iniciativa es vol explicar la ciutat com un conjunt de diversitats i lluitar contra els falsos rumors que perjudiquen la convivència. S’hi ofereix un relat en positiu, basat en els potencials de la ciutadania i de les institucions, en el qual el bon veïnatge és una condició indispensable per al progrés i la qualitat de vida als barris de la ciutat.

L’exposició “DiversitatS. L’Hospitalet, 40 anys plural i diversa” ha estat impulsada per l’Àrea de Convivència i Seguretat, en coordinació amb els serveis municipals de Joventut, Benestar Social i Educació, i la col·laboració de l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet, els centres educatius de secundària de la ciutat i l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella.